Četiri načina kako možete rizikovati cyber zdravlje vaših mrežnih kamera

Četiri načina kako možete rizikovati cyber zdravlje vaših mrežnih kamera

Tuesday, Jun 25, 2019 0 komentar(i)

Pretnje u oblasti cyber bezbednosti znatno su nastavile da rastu u posljednjih nekoliko godina. Proaktivne preventivne prakse ostaju najbolja zaštita “Kao rano otkrivanje” slabih rutina održavanja, što omogućava preduzećima da ugrađuju cyber sigurnost u svoje radne rutine. Važna dimenzija ovde je održavanje IT sistema i mrežnih kamera - podjednako važan kao i razvijanje samog sistema. Vremenom, ako se bezbednosni sistemi neadekvatno održavaju, verovatno će postati osetljivi na ranjivosti i povrede podataka.

U nastavku su navedena četiri znaka slabog sistemskog cyber zdravlja za koja preduzeća moraju biti svesna kako bi se osigurali su njihovi sistemi za nadzor i sigurnosti i dalje zaštićeni:

1. IT i sigurnosni timovi nisu usklađeni
To može biti problem u vezi sa neslaganjem između toga kako su hardverska i softverska rešenja povezana sa vašom mrežom. Ili kako vaše IT polise preporučuju da bi oni trebalo biti povezani. Nedostatak usklađivanja i procesi se dodatno pojačavaju kada su uključene različite mreže, što dovodi do povećane konfuzije u pogledu ispravnih sigurnosnih mera koje treba preuzeti. S druge strane, to će povećati rizik od povreda podataka.

2. Korisnici mreže ne prate (ili nisu svesni) politike i procedure
36% svih prijavljenih povreda podataka je bilo zbog ljudske greške, to je prema poslednjem
Izveštaju o kršenju podataka koji seprijavljuje, a koji pokriva sva kršenja od 1. aprila do 30. juna 2018. godine.

Praćenje IT polisi je ključni protokol kako bi se izbegle ekstremne povrede koje se mogu sprečiti. Postojanjem standarda, možete osigurati da vaš sistem ostane siguran i da radi na optimalnom nivou. Zapamtite da sprovođenje politika treba da bude u toku, jer neki korisnici ili novi regruti možda nisu svesni ili sistematski prate postupke. Zapamtite: jedna neželjena akcija može ugroziti vaš celokupan sistem.

Tako, ako kompanija nema jasno definisane zahteve i očekivanja u vezi IT bezbednosti, organizacija pati od dramatično povećane verovatnoće da će naići na cyber-napade.

3. Planovi instalacije i održavanja nisu jasno dokumentovani
Ponekad instalateri ne razumeju u potpunosti ili ne objašnjavaju sve specifične potrebe koje vaš sistem zahteva u trenutku kada se on koristi. Takođe je verovatno da neki prodavci ne posećuju redovno preduzeća u planiranom intervalu održavanja. Sistemi koji nisu dobro održavani takođe pate od dramatično povećane osetljivosti od cyber napada.

Uverite se da svi akteri koji su odgovorni za održavanje imaju jasan raspored testiranja i održavanja sistema, i da se čuva jasan trag revizije - od dana instalacije pa tako i sva pitanja mogu biti lako identifikovana i ispravljena.

4. Prodavci tehnologije ne razgovaraju sa vama o cyber bezbednosti
Vaš prodavac tehnologije bi u idealnom slučaju trebalo da vas dobro obaveštava o najboljim praksama u vezi sa zdravljem u mreži i da raspravite koje mere predostrožnosti možete preduzeti u vezi sa czber bezbednošću. Svaka tehnologija je deo većeg sistema i verovatno je da sistemi nisu u potpunosti osigurani.

Zaključak

Od preduzeća se ne može očekivati da samostalno održavaju zaštitu svojih sredstava. To zahteva zajednički napor za upravljanje pretnjama na nivou sistema. Zaštita mreže vaše organizacije, njenih uređaja i usluga od cyber- napada nije samo vaša briga; odgovornost spada u ceo lanac snabdevanja dobavljača.

Da biste razumeli više o Axis rešenjima koja pomažu u zaštiti vaših podataka i mreže, posetite: Cybersecurity.